ثبت نام


پیام مهر و دوستی

۱۴۰۱/۱۲/۲۶
723

افراد، با انجام کار خیر پیام مهر، دوستی و امید را منتقل می‌کنند و با نشان دادن این‌که رفاه هم‌نوعان برای­شان مهم است، دیگران را نیز به انجام کار خیر تشویق می‌کنند. به همین دلیل است که سخاوت و بخشش اثر موجی ایجاد می‌کند و می‌تواند به بهبود جهان و انسانی­تر ساختن آن یاری رساند. با کمک به افراد نیازمند و تأمین منابع لازم برای زندگی گروه‌های اجتماعی کم‌تربرخوردار، نور امید در دل این دسته زنده نگه داشته می­شود که ‌هم‌نوعان­شان نسبت به آن‌ها بی­تفاوت نیستند و برای زندگی بهتر آن‌ها تلاش می‌کنند. علاوه­براین، کمک به دیگران نشان‌دهنده‌ی قدردانی و سپاسگزاری از نعماتی‌ است که به ما عطا شده و می‌تواند برای خودمان نیز  شادی، عزّت‌نفس، رضایت و آرامش به همراه داشته باشد.

نابرابری‌های اجتماعی گوناگونی در جهان وجود دارد که کمک‌های خیرخواهانه‌ی مردمی و فعالیت سازمان‌های مردم‌نهاد، البته در کنار وظایف، مسئولیت‌ها و اقدامات دولت‌ها جهت رفع آن‌ها، می‌تواند در کاهش این نابرابری‌ها و بهبود کیفیت زندگی، سلامتی و آموزش گروه‌های محروم مؤثر باشد و نقشی مهم در ایجاد جهانی بهتر برای زندگی بشر ایفا کند.

آموزش کار خیر و نهادینه‌سازی فرهنگِ کمک به دیگران در کودکان و نوجوانان، که شخصیت انعطاف‌پذیری دارند و از آمادگی بالایی برای یادگیری برخوردار هستند، اهمیت زیادی دارد و احتمال این‌که در بزرگ­سالی در کارهای بشردوستانه و خیریه مشارکت داشته باشند را افزایش می‌دهد. نکته‌ی اول در آموزش کودکان این است که آن‌ها کار خیر را می‌بینند و یاد می‌گیرند، بنابراین اگر پدر و مادری در حوزه‌ی وقف و خیر فعالیت کنند، فرزندان­شان با کمک‌های نوع­دوستانه آشنا می­شوند، روحیه‌ی کار خیر در آن‌ها تقویت می‌شود و احتمالاً مشابه  والدین­شان رفتار خواهند کرد.

والدین و بزرگ­سالان می‌توانند آموزش کمک به دیگران را به کودکان خود، از سنین 4-3 سالگی، آغاز کنند. راه­کارهای مختلفی برای این آموزش وجود دارد که از جمله‌ی آن‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • ایجاد حس مهربانی، نوع‌د‌وستی، سخاوت و اهمیت دادن به دیگران و احساسات آن‌ها
  • آگاهی‌بخشی به کودکان درباره‌ی این که کودکان دیگری در جامعه وجود دارند که از امکاناتی که آن‌ها در اختیار دارند محروم­اند و می‌توان با کمک‌ به ‌آن‌ها زندگی بهتر و شادتری برای­شان ایجاد کرد.
  • طراحی یک برنامة مالی برای کودکان که شامل پس‌انداز، بخشش و خرج کردن باشد. با این کار کودک یاد می‌گیرد که در قبال هم‌نوعان نیازمند خود در جامعه مسئولیت دارد و باید بخشی از داشته‌های خود را برای رفع مشکلات آن‌ها اهدا کند.
  • زمانی که کودک­تان به شخص دیگری کمک می‌کند، ضمن تشویق او، از وی بخواهید احساس خود از انجام این کار را برای­تان توصیف کند؛ این امر می‌تواند کودک را نسبت به شادی و حس خوبی که از کمک به دیگری در او ایجاد شده است، آگاه و متوجه سازد.
  • کودکان را در فعالیت‌های بشردوستانه و خیرخواهانة خود شریک و همراه کنید. حضور کودکان در کنار شما می‌تواند به‌طور عملی به آن‌ها یاد دهد که چطور می‌توانند به دیگران یاری برسانند.

تقویت روحیة کار خیر و کمک به هم‌نوعان یکی از ضرورت‌های تربیت کودکان است که باید در برنامة تربیتی والدین قرار گیرد، اما والدین باید در نظر داشته باشند که تمام آن‌چه در این‌جا بر آن تأکید می‌شود آموزش و تشویق کودکان برای آماده‌سازی آن‌هاست و نباید زور، اجبار یا اصرار بیش‌از‌حد برای انجام فعالیت‌های خیر یا بخشش پول به افراد نیازمند، باعث ایجاد حس منفی و نامطلوب در کودک شود، بلکه باید به او کمک کند به‌صورت داوطلبانه و با اشتیاق به یاری دیگران بشتابد.

 

منابع

  • DuPaix, M. (2021). Tips for Teaching Kid about Charity and Empathy. The Balance.
  • Kade, A. (2019). 14 Expert-Approved Ways to Teach Kids about Charity. Fabric by Gerber Life.

 

Developed By Ali Dasmeh || JOP || Feb 2018