ثبت نام


کار داوطلبانه در خیریه‌ها

۱۳۹۹/۱۰/۱۷
1291

کار داوطلبانه چیست؟

کار داوطلبانه برای هر انسانی مفید است و بهتر است هرکسی در دوره‌ای از زندگی خود، به انجام کار داوطلبانه در خیریه‌ها و یا موسسات دیگر بپردازد. انسان‌ها صرفا به دنبال منفعت مادی نیستند، گاهی بعضی از فعالیت‌ها منافع روحی بسیاری را برای بعضی افراد به ارمغان می‌آورد و بسیار ارزشمند تر از منافع مادی است. فعالیت‌هایی که بدون چشمداشت مادی و فقط برای ساختن دنیایی بهتر صورت می‌گیرد. هرچند این فعالیت‌ها نتایج گوناگونی خواهد داشت و در جریان این فعالیت‌ها، افراد استعدادهای خود را کشف می‌کنند، مهارت‌های خود را تقویت می‌کنند و ویژگی‌های شخصیتی ارزشمندی را در خود پرورش می‌دهند. این فعالیت‌ها، فعالیت و کار داوطلبانه نامیده می‌شوند. کار‌های داوطلبانه اشکال گوناگون دارد و هر فردی می‌تواند با توجه به ظرفیت‌ها و محدودیت‌های خود و متناسب با علایق خویش دست به کار و فعالیت‌ داوطلبانه بزنند.

کار داوطلبانه چه نتایجی برای ما خواهد داشت؟

کارهای داوطلبانه در زمره فعالیت‌هایی قرار می‌گیرد که علاوه تاثیر مثبت آن بر محیط پیرامون، می‌تواند زمینه‌ساز شکل‌گیری و ارتقاء صفات نیکو و ویژگی‌های شخصیت خوب در آدم‌ها شود. اما گاهی ما از خود می‌پرسیم «چرا کار داوطلبانه انجام دهیم؟» گاهی نیز این سوال افراد محتاط و به اصطلاح دوراندیشی است که کاری  را که بی مزد و سود مادی باشد، بیهوده می‌دانند. کار داوطلبانه نتایج ارزشمندی برای فرد دارد که در ادامه خواهیم گفت:

چرا کار داوطلبانه؟

 تقویت ویژگی‌های شخصیتی خوب: کار داوطلبانه کاری است که شما صرفا برای ساختن دنیایی بهتر و بهبود زندگی آدم‌های دیگر انجام می‌دهید. پس اولین ویژگی که در داوطلب شکل می‌گیرد، ازخودگذشتگی است؛ چراکه او از راحتی خود می‌گذرد تا دنیا را کمی بهتر کند. علاوه براین، کار داوطلبانه می‌تواند عزت نفس و اعتماد به نفس را در فرد داوطلب تقویت کند. شما با مشاهده نتایج کار داوطلبانه خود و تاثیر خوب آن بر دیگران، احساس خوبی نسبت به خود پیدا خواهید کرد.

ایجاد احساس ارزشمندی: زمانیکه شما کار ارزشمندی را برای دیگران انجام می‌دهید، دیگران نیز ارزش کار داوطلبانه شما را درک می‌کنند و می‌فهمند شما برای خوبی کارها و به خاطر آدم‌ها این کار را انجام داده‌اید، نه منفعت شخصی! پس از نظر دیگران شما فرد ارزشمندی در جامعه هستید و به تدریج این نگاه ارزشمند بودن شما از سوی دیگران، در درون شما نهادینه می‌شود و شما نیز احساس ارزشمندی خواهید کرد.

کشف استعدادهای خود: زمانی که شما مشغول به نوعی از کار داوطلبانه مثل تدریس رایگان برای کودکان کار می‌شوید، یعنی به کار خیر علاقه دارید. در این مدت دو اتفاق برای شما خواهد افتاد. شما یا از این کار خوشتان می‌آید و علاقه شخصی تان را کشف می‌کنید یا متوجه می‌شوید برای این نوع کار ساخته نشده‌اید. اگر حالت اول رخ داد و شما به کار خود علاقمند شدید، شما متوجه می‌شوید حوزه‌های مورد علاقه‌تان کدام است. همچنین درصورتیکه از کار محوله به شما راضی نبودید، خواهید دانست آن کار برای شما مناسب نبوده‌است و می توانید حوزه جدیدی از فعالیت را تجربه کنید.

تقویت مهارت‌های گوناگون: یکی دیگر از نتایج عینی کارهای داوطلبانه، تقویت مهارت‌های شماست. زمانیکه شما استعداد خود را کشف کردید و در حوزه مورد علاقه تان به طور داوطلبانه مشغول به کار شدید، به تدریج با تمرین و تکرار و تلاش به مهارت در کارتان خواهید رسید. مثلا شما با تدریس داوطلبانه برای کودکان کار مهارت‌های گوناگون را برای تدریس یاد خواهید گرفت.

ساختن دنیایی بهتر: شما با کار و فعالیت داوطلبانه دنیا را به جای بهتری تبدیل می‌کنید و با کمک به دیگران بذر امید و دلگرمی را در دل‌های آنان می‌کارید. شاید با یک کار داوطلبانه کوچک شما مسیر انسانی را به سوی موفقیت تغییر دهید. دنیا برای بهتر شدن به شما احتیاج دارد.

من چه کار داوطلبانه ای می‌توانم انجام دهم؟

یکی از وجوه کار داوطلبانه، انجام کارهای خیر و عام‌المنفعه است که از سطوح بالا مثل ساختن مدرسه و دانشکده آغاز می‌شود تا سطوح پایین‌تر مثل کمک‌های مادی با مبالغ اندک.

هر انسانی دارای یک سری استعدادهاست و می‌تواند از استعدادهای خود برای اثربخشی مثبت استفاده کند. بعضی از افراد فکر می‌کنند کار داوطلبانه صرف کمک‌های مادی و واریز وجه است. درست است که این نوع کمک می‌تواند زیرساختی برای بهبود زندگی و شرایط بسیاری از افراد باشد و شما می‌توانید هرچقدر که در توان دارید برای کمک به همنوعان خود، کمک مادی کنید، اما کار داوطلبانه صرفا کمک‌های مادی نیست.

علاوه بر کمک‌های مادی کارهای داوطلبانه دیگری نیز می‌توان انجام داد. مثلا کارهای جهادی و ساخت مدرسه یا کتابخانه در محل‌های کم برخوردار. علاوه براین وجه دیگری از کار داوطلبانه، ارائه خدمات رایگان به دیگران است. برای مثال تدریس برای کودکانی که به آن نیاز دارند و یا پرستاری از سالمندان.

در نهایت آنچه که اهمیت دارد شاد کردن آدم‌های دیگر و وسعت بخشیدن چشم اندازهای زندگی‌شان است. شاید کار داوطلبانه شما زمینه‌ساز دانش‌آموزان و دانشجویانی شود که آینده ای روشن برای ایران به ارمغان آورند.

یکی از امکاناتی که بنیاد حامیان علم و فناوری ابران برای دانشجویان و علاقمندان در حوزه کار داوطلبانه دانشگاهی و علمی فراهم کرده، تشکیل شبکه داوطلبان بنیاد حامیان علم و فناوری ایران است. شما نیز می‌توانید برای حضور در شبکه داوطلبان دانشگاهی به ما بپیوندید.

عضویت در شبکه داوطلبان بنیاد حامیان علم و فناوری ایران

Developed By Ali Dasmeh || JOP || Feb 2018